09.02.2022

Alla-hjärtans-dag-traditioner runtom i världen

Alla hjärtans dag är en högtid som många ser fram emot runt hela världen. Dess ursprung är oklart men man tror att högtiden har sina rötter i antikens Rom, där den från början gick under namnet Luperkalierna. Vid slutet av 400-talet ersattes den officiellt av Sankt Valentins dag, så benämnd efter älskarnas skyddshelgon.

Nuförtiden firas 14 februari vanligast genom att man ger varandra kort, blommor, choklad och andra gåvor.

Många länder har dock lyckats ge högtiden en personlig prägel genom att följa sina egna unika traditioner. Ta reda på hur ”kärlekens dag” firas på olika platser runtom i världen och, vem vet, kanske hittar du rentav något intressant uppslag till årets Alla hjärtans dag!

Japan

I Japan firas Alla hjärtans dag på två skilda datum. Kvinnorna tar första steget och ger presenter till sina hjärtevänner den 14 februari. En månad senare, den 14 mars eller på den ”Vita dagen”, återgäldar männen gesten.

Kvinnorna ger normalt en av två sorters choklad till männen: giri choco eller hon-mei. Giri-choco ges utan romantiska undertoner till vänner och kollegor. Hon-mei tillagas normalt av kvinnorna själva och ges till pojkvänner och makar. Den 14 mars överöser sedan männen kvinnorna med ännu finare presenter och choklad.

Tyskland

I Tyskland firar man Alla hjärtans dag genom att ge varandra blommor, choklad och grisformade gåvor. Grisen anses vara en symbol för lust och lycka i Tyskland, så det är vanligt att ge chokladgrisar, bilder och ornament till dem man älskar på Alla hjärtans dag.

Tyskarna firar också Alla hjärtans dag genom att göra hjärtformade pepparkakor med romantiska budskap på.

Frankrike

Frankrike ses som ett av de mest romantiska resmålen i världen. Det är därför föga överraskande att fransmännen länge har firat Alla hjärtans dag som en dag för älskande.

Till skillnad mot vad som är fallet i vissa andra länder är Alla hjärtans dag i Frankrike bara till för kärlekspar. Detta innebär att vänner, kollegor och föräldrar inte får några presenter eller hjärtprunkande gratulationskort. Paren firar dagen med att avnjuta romantiska middagar och ge varandra små presenter.

I byn Saint Valentin äger varje år en tvådagarsfestival rum, med utställningar, promenader och middagar med levande ljus.

Brasilien

Då karnevalen normalt äger rum i februari väljer Brasilianarna att fira Dia dos Namorados (Älskarnas dag) istället för Alla hjärtans dag. Dia dos Namorados inträffar 12 juni och hålls till minne av Sankt Antonius av Padua, äktenskapets skyddshelgon. Det är en dag då par går ut och äter en trevlig middag, skickar blommor och ger varandra presenter. Dessutom arrangeras olika musikfestivaler och dansuppvisningar över hela landet.

Filippinerna

I Filippinerna räcker det inte med att bara ge varandra blommor och presenter. De senaste åren har det blivit populärt att delta i massbröllopsceremonier på Alla hjärtans dag. Detta har gjort 14 februari till den populäraste bröllopsdagen i landet. De här ceremonierna sponsras av staten för att hjälpa dem som inte har råd att betala för sitt bröllop. Paketet inkluderar till och med tårta, blommor och vigselringar.

Creditstar önskar alla en glad Alla hjärtans dag!