17.12.2021

Enkla tips om hur du kan spara pengar i jul

Julhelgen kan vara en dyr tid för många av oss. Samtidigt som julen handlar om att tillbringa kvalitetstid tillsammans med familjen och att skapa nya minnen är det också lätt dras med i ett överdrivet pengaspenderande. Innan du vet ordet av har du julklappar, familjemåltider, resor och mycket mer att ta hand om.

Som tur är kan du med lite planering och kreativitet hålla koll på budgeten och börja det nya året på god fot.

Här är 5 enkla sätt att hålla nere kostnaderna under julen och ändå göra den till en minnesvärd högtid!

Håll koll på dina utgifter

Istället för att blunda och hoppas på det bästa, gör upp en specifik plan för alla dina utgifter i år.

Först måste du ta reda på hur mycket du har råd att spendera under julhelgen. Försök att tänka igenom alla dina kostnader för julen – inte bara julklapparna, utan även mat, underhållning, utsmyckningar och resekostnader. När du har fått fram den exakta summan, överför den till ett särskilt julkonto.

Ett annat sätt att hålla koll på dina utgifter är att använda en budgeteringsapp. Du kan kolla in några av våra app-rekommendationer här.

Dela på kostnaderna

Om du har familj och vänner på besök för en måltid eller en fest, var inte blyg med att tala om vad de kan ta med sig. Även om det bara handlar om några få extrasaker kan du spara förvånansvärt mycket. Till exempel är drycker och efterrätter lätta att transportera och kan utgöra några av de dyraste punkterna på din inköpslista. Att dela på matkostnaderna besparar dig inte bara pengar utan även en hel del möda!

Gör en julrensning

Vi har alla saker som ligger och skräpar utan att vi använder dem längre: kläder som samlar damm i garderoben, gammal elektronik eller böcker som vi aldrig kommer att läsa om.

Fundera på att sälja några föremål som är i gott skick och på så sätt tjäna lite extra pengar. Pengarna du tjänar kan du lägga på dina nyårsplaner eller använda för att betala av en gammal skuld.

Köp inte för mycket mat

Att planera alla måltider under julhelgen är ett av de enklaste sätten att spara pengar.
Det är lätt att ryckas med av hypen när du gör dina inköp för julmiddagen och att köpa mer mat än du faktiskt behöver. Innan du köper något, fundera på om någon i familjen faktiskt äter detta eller om du köper det ”bara utifall att”. Om du är osäker på hur mycket mat du bör köpa kan du använda en matkalkylator, till exempel Portion Planner.

Dra ner på sådant som inte är nödvändigt

Ta en titt på dina veckoutgifter och tänk efter om det finns något som du kan dra ner på under julhelgerna. Det kanske inte blir lätt, men det är definitivt värt det.

Om du till exempel brukar äta ute eller köpa mat under lunchen, ta med en matlåda till jobbet. Eller försök att hitta något bland plaggen som du redan äger istället för att köpa nya kläder till nyårsfesten.

Det finns många enkla sätt att spara pengar under julhelgerna. Det är viktigt att lägga upp en specifik plan, sätta upp realistiska mål och undvika onödiga utgifter. Spendera på ett smart sätt så kan du njuta av en stressfri avslutning på året!