22.10.2021

Hur man blir av med skulder: Tre tips som fungerar

Att ha skulder är inte lätt. Att hamna efter med lånebetalningar, hyra och andra räkningar kan orsaka allvarlig ekonomisk stress. Det kan också hindra dig från att nå mål som faktiskt är viktiga för dig, som att köpa en egen bostad eller att spara till pensionen.

Att vända din ekonomiska situation sker inte över en natt. Det kräver att du ändrar dina utgiftsvanor och har stark självdisciplin.

Den goda nyheten är att med rätt plan och tankesätt kan du komma ur skulden mycket snabbare än du tror.

Här är tre effektiva tips som hjälper dig att ta kontroll över din ekonomi.

1. Ladda ner en app som hjälper dig sköta din privatekonomi

Att övervaka utgifter, hålla dig till en budget och bygga upp ett sparande, kan vara mycket att hålla reda på. Lyckligtvis finns det många verktyg som kan hjälpa dig. En bra lösning är att börja använda en budgeteringsapp. Numera använder vi olika appar för nästan allt: från att beställa mat till att träna eller boka tider. Så varför kan vi inte göra detsamma för att hantera vår ekonomi?

Här är några rekommendationer:

  • Money Manager

Money Manager Expense & Budget är en av de mest populära budgeteringsapparna som finns och det är lätt att se varför. Det är en mycket enkel app som innehåller många användbara funktioner, till exempel ekonomisk planering och kostnadsspårning.

Efter att du har angett dina inkomster och utgifter genererar appen en mängd olika dagliga, veckovisa och månatliga rapporter som hjälper dig att övervaka dina utgifter.

Tillgänglig för: Android och iOS

  • 1Money

Om du föredrar enkel design och massor av diagram är 1Money appen för dig. Det är en smart budgeteringsapp som ger dig en god överblick över vart dina pengar tar vägen.

Förutom dina utgifter kan du lägga till dina skulder och mål som du planerar att uppnå inom en snar framtid i appen.

1Money låter dig också växla mellan flera valutor, vilket är särskilt användbart när du är på semester eller jobbresa. Du kan också ange budgeteringsmål och synkronisera appen mellan flera enheter, vilket innebär att du alltid kan hålla dig uppdaterad rörande din ekonomi.

Tillgänglig för: Android

2. Använd kuvertmetoden

Kuvertbudgetsystemet är inget nytt. Det har funnits i decennier, men är fortfarande ett av de enklaste sätten att kontrollera och spåra dina utgifter.

Så vad är kuvertsystemet?

Det är en pengahanteringsteknik som delar upp dina pengar i olika utgiftskategorier. Det är en mycket visuell metod eftersom alla utgifter görs kontant och du kan se exakt vart dina pengar går.

Innan du börjar måste du bestämma hur mycket pengar du har kvar efter att du har betalat alla dina räkningar. När du har gjort det följer du dessa enkla steg:

  1. Kategorisera alla dina utgifter (till exempel transport, mat, underhållning etc.) och sätt en budget för varje utgiftskategori. Försök att undvika kategorier som “diverse”, eftersom du borde veta exakt var dina pengar tar vägen.
  2. Skaffa ett kuvert för varje kategori och lägg in det budgeterade beloppet.
  3. Spendera från kuverten.
  4. När kuvertet är tomt betyder det att du inte kan spendera från den kategorin längre förrän nästa månad.
  5. Se över dina utgifter: kontrollera din budget varje månad och gör ändringar vid behov.
Använd kuvertmetoden

3. Se över dina prenumerationer

En vanlig och enkel hack för att spara pengar och bli skuldfri är att sänka utgifter som du inte behöver. Eftersom så många tjänster är prenumerationsbaserade nuförtiden är det lätt att tappa bort sina pengar. Titta igenom ditt bankkontoutdrag och hitta alla prenumerationer som du inte längre använder. Om du aldrig går till gymmet, avsluta medlemskapet och lägg till dessa pengar på ditt sparkonto. Dessa prenumerationer kanske inte kostar så mycket individuellt men tillsammans kan de kosta en hel del och det är pengarna du skulle kunna spara!

Håll kursen

Fokus är nyckeln till att snabbt komma ur en skuldsituation. Du kommer säkerligen stöta på problem på vägen, oväntade utgifter som uppstår eller något du verkligen vill ha dyker upp på rea. Det är därför viktigt att komma ihåg dina långsiktiga mål och visionen om hur ditt liv kommer att se ut i framtiden om du håller dig till planen.