07.04.2022

Så här firar du en billigare påsk

Även om påsken är ett roligt firande för hela familjen kan det också vara svårt för familjens budget. Du har precis tagit dig igenom jul, nyår och alla hjärtans dag, och nu är det dags att börja tänka på kaninkläder till barnen, överfulla påskkorgar och massor av god mat för en speciell påskmiddag. Kostnaderna kan snabbt skjuta i höjden.

Enligt Statista översteg utgifterna för påskfirande i Storbritannien 1,22 miljarder brittiska pund år 2021, en ökning med 14 % från år 2020. Om du har en stor familj kan dina utgifter öka och det kan få dig att känna dig pank.

En familj som håller sig till en budget kan spendera mindre än den genomsnittliga svenska familjen gör denna påsk. Med lite planering och några nya roliga idéer kan du fira påsk utan att ge upp festligheterna eller spendera för mycke!

Om det är knappt om pengar och du behöver inspiration för att spara, ska du följa dessa 7 tips för att lära dig nya sätt att spara till påsk i år.

1. Gör upp en budget

Att göra upp en budget är ett viktigt steg för att fira påsk på ett billigare sätt. Bestäm hur mycket du vill lägga på varje påskkorg och hur mycket påskbrunch/middag ska kosta. När du vet hur mycket du har råd att spendera på hela dagen hjälper det dig att planera en rolig dag som alla kommer att minnas.

Kom ihåg att hålla koll på dina utgifter så att du inte går över din budget. Kompromissa inte med din budget på något sätt – den där extra chokladkaninen är inte värd att hamna i kläm för!

2. Handla på erbjudande och storhandla

Att handla på erbjudande och storhandla är bra sätt att fira påsk lite billigare. De flesta påskvaror säljs på erbjudande veckorna före påsk, så håll utkik efter färska gårdsägg att färglägga och gömma till påskäggsjakten, och påskgodis att fylla påskkorgarna med.

Ett plånboksvänligt tips är att handla dagen efter påsk för rabatter på choklad till nästa år. Om den förvaras på rätt sätt kan fast choklad hålla upp till ett år. Så håll utkik efter dessa rabatter och storhandla till följande år.

3. Gör dina egna dekorationer

Att göra eget påskpynt är bra för miljön och är en rolig aktivitet att göra med barnen. En påskäggskorg, bedårande kaninöron eller hängande påskäggsprydnader är alla underbara påskdekorationer du kan göra hemma.

Ett kreativt men ändå prisvärt sätt att fira påsk är att hårdkoka färska gårdsägg och doppa dem i karamellfärg för att dekorera dem. De kan användas för heminredning och kan gömmas bland chokladäggen i trädgården inför påskäggsjakten.

På Pinterest kommer du att upptäcka obegränsad inspiration för påskens gör-det-själv-inredning, och du kan köpa det du behöver i en hantverksbutik eller i din lokala stormarknad.

4. Familjefest

På påsk är maten ofta huvudattraktionen. Oavsett om du går den traditionella vägen med skinka och alla tillbehör, eller om du väljer att äta en stor brunch istället, kan du njuta av ditt påskfirande utan att spendera för mycket.

Om du vill slå på stora trumman med en stor traditionell familjefest bör du överväga att ha knytkalas och bjuda in vänner och familj. Knytkalas är ett bra och billigt sätt att få maten att räcka utan att spendera för mycket! Du ansvarar bara för en rätt om du sprider ut alla rätterna bland dina gäster, vilket borde kosta ungefär lika mycket som att servera din egen familj!

Att spendera mindre tid i köket ger dig också mer tid tillsammans med de människor du bryr dig om.

5. Använd kuponger och rabatter

Påsken kommer ofta med massor av kuponger som kan användas för att köpa godis, så se till att kolla innan du går och handlar. Dessutom, om du kombinerar kuponger med affärernas erbjudanden sparar du ännu mer pengar!

Det finns även appar tillgängliga för att få pengar tillbaka på dina utgifter.

Gör efterforskningar innan du går och handlar för att utnyttja alla rabattkuponger och pengar tillbaka-erbjudanden som är tillgängliga i ditt område.

6. Delta i samhällsevenemang

Kolla din stads “Kommande evenemang”-kalender för spännande och kostnadsfria aktiviteter. Du kommer att hitta alternativ från en lista över aktiviteter oavsett om du bor i eller nära en större stad eller i ett litet område eller på landsbygden! Det finns något för alla, till exempel ett hantverksevenemang på ditt lokala bibliotek, museer, en konsert i parken eller på en gymnasieskola, djurparksaktiviteter och promenader nära landmärken.

Nästan alla dessa kommer att vara gratis eller har bara en liten avgift, så samla ihop familjen och utnyttja möjligheten att prova något nytt och spara pengar.

7. Fira påsk senare

Om pengarna är extra knappa och du inte har mycket över i din budget för att fira påsk, kan du överväga att fira påsk en vecka senare. Du kommer att göra stora besparingar med all utförsäljning, så förvänta dig upp till 75 % rabatt på de flesta påskartiklar!

Om du väljer att fira påsk senare kan du njuta av påskhelgen och fira påskdagen med upplevelser och ha kvalitetstid med familjen. På annandag påsk eller följande helg kan du njuta av det roliga med chokladäggen och påskäggsjakten och så vidare.

Slutgiltiga tankar

Påsken är en högtid med lite underhåll jämfört med julen, så du kan fira påsk på ett billigare sätt utan att kompromissa med nöjen eller festligheter med dessa påskspartips. Undvik att lägga tid och pengar på saker som inte spelar någon roll. Dina barn kommer att minnas de speciella ögonblicken som delas mellan er och mindre om hur mycket godis som får plats i deras påskkorgar!

Påsken är en hyllning till livet i alla dess yttringar. Det är en fest som alla kan njuta av utan att förstöra budgeten, oavsett var du bor, ålder, religion eller ekonomisk situation. Det är början på våren, så njut av ditt firande och början på en ny årstid med nära och kära.