13.09.2021

Så här gör du ditt hem redo för hösten

Det är den tiden på året igen. Barnen återvänder till skolan, dagarna blir kortare och löven börjar ändra färg. Hösten är rätt säsong för att promenera och njuta av den vackra naturen, men den innebär också att man spenderar mycket mer tid inomhus. Så om du inte redan har gjort det, är nu den perfekta tidpunkten att börja förbereda ditt hus eller din lägenhet för de kallare månaderna framöver. Med några små enkla förändringar kan du förvandla ditt hem till en mysig plats där du bara vill göra dig bekväm på soffan och njuta av en varm kopp te.

Här är några enkla idéer om hur du kan förbereda ditt hem för hösten.

Börja med en storstädning

En ny årstid innebär en nystart. Vi har alla hört talas om vårstädning, men har du någonsin gjort en höststädning? Visst, att städa är inte precis det roligaste sättet att tillbringa din helg på, men det är förmodligen något som behöver göras. Hälsoexperter har föreslagit att du bör storstäda ditt hem två gånger om året – på våren och på hösten. Under sommaren har vi alla spenderat mycket tid med att njuta av vädret och utomhusaktiviteter. Så med hösten precis runt hörnet är det dags att kavla upp ärmarna, ge ditt hem en storstädning och njuta av en hälsosammare och gladare miljö.

Organisera dig

Förutsatt att du inte planerar att åka på semester inom kort, är det förmodligen dags att inse att du inte kommer att behöva dina sommarkläder mer för i år. Börja med att gå igenom alla kläder du har. Om det finns något du aldrig bär, är det en god idé att göra dig av med det och skapa plats för nya saker. Istället för att slänga dina kläder, sälj dem eller donera dem till välgörenhet.

Du kan behöva rensa dina köksskåp också. Ett oorganiserat kök kan orsaka problem även om du inte lagar mat särskilt ofta. Om du inte hittar det du letar efter, kommer du dessutom sannolikt att slösa pengar på onödiga dubbletter. Så spendera några timmar på att kasta matvaror som passerat sitt utgångsdatum och gör dig kvitt saker du inte använder.

Plocka fram dekorationerna

Nej, du behöver inte vänta till julen för att dekorera! Att ge ditt hem höststämning innebär inte att du måste dekorera allt – det räcker med att lägga till några små detaljer och tillbehör. Den här årstiden handlar om varma och guldtonade färger. Beroende på temat i ditt hem kan du välja olika nyanser av rött, orange och gult. Och glöm naturligtvis inte att plocka fram de mjuka filtarna och dynorna.

Vill du uppnå den perfekta höststämningen? Skaffa några doftljus. Det är det enklaste sättet att lägga till en känsla av värme och mysighet i ditt hem.

Renovera

Kommer du ihåg de där renoveringsprojekten som du har skjutit upp länge? Hösten är rätt årstid för att få saker gjorda. Nu kan vara det bästa tillfället att skaffa ditt drömkök eller renovera sovrummet, särskilt om du jobbar med en stramare budget. Eftersom efterfrågan på underhållsarbete för hemmet oftast är lägre på hösten, är det mer sannolikt att du kan få tag på entreprenörer. För dig innebär detta lägre kostnader och kortare väntetider. Nu när de flesta är tillbaka på jobbet och barnen i skolan kan allt renoveringsarbete utföras under dagen utan att någon störs.

Anpassa belysningen

Vacker ljussättning kan verkligen förvandla ett rum. I takt med att dagarna blir kortare och kvällarna mörkare bör vi hitta andra sätt att ge våra hem lite mer ljus. Fundera på att använda bordslampor och golvlampor tillsammans med din vanliga takbelysning. Glöm inte utomhusbelysningen om du har en trädgård. Även något så enkelt som en LED-lampa eller ljusslingor kan verkligen få din trädgård att kännas levande.

Hösten kan vara en fantastisk tid – förutsatt att ditt hem är redo för den. Använd dessa enkla idéer för att uppgradera ditt hem, så att du känner dig varm och mysig när de kallare dagarna kommer.