16.05.2022

Enkla sätt att tjäna extra pengar

Alla vill tjäna mer pengar.

Oavsett om du betalar av skulder, planerar en drömsemester eller sparar till pensionen kan du komma närmare dina mål genom att öka din inkomst.

Nuförtiden finns det gott om extraknäck att välja mellan och de goda nyheterna är att du inte behöver säga upp dig från ditt heltidsjobb. En bisyssla är något du gör för att tjäna extra pengar samtidigt som du behåller ditt vanliga 9-5-jobb.

Börja med att fundera på dina specifika färdigheter och intressen. Gillar du att köra bil? Eller är du bra på att undervisa?

Om du behöver lite inspiration för att komma igång har vi sammanställt en lista med 5 av de enklaste idéerna för extraknäck.

1. Lista ditt extrarum på Airbnb

Att hyra ut ditt hem eller gästrum är ett enkelt sätt att tjäna lite extra inkomst. Med Airbnb kan du lista och sätta priser för ett rum eller hela ditt hem för ett par nätter eller en längre period. Det är ett bra sätt att träffa intressanta människor från hela världen och samtidigt tjäna pengar. Om du bor i ett populärt område bör det inte vara så svårt att få folk intresserade av att bo hos dig. Du bör emellertid vara beredd att spendera lite pengar för att hålla fastigheten i gott skick, byta ut husgeråd och betala serviceavgifterna. Om du behöver hjälp med att komma igång kan du kolla in dina alternativ hos Creditstar.

2. Börja frilansa

Frilansarbete är ett utmärkt alternativ för att starta en sidoverksamhet. När du väl har listat ut hur du kan tjäna pengar på det kan du till och med göra det till en heltidsaktivitet.

Det finns många webbplatser för frilansare, till exempel Upwork, Fiverr och Freelancer.com. De erbjuder många olika typer av jobb som att skriva, programmera, marknadsföra eller vara virtuell assistent.

Om du behärskar ett andra språk flytande kan du också överväga att jobba som frilansöversättare. Kolla in webbplatser som Unbabel, One Hour Translation, Gengo eller kontakta översättningsbyråer direkt.

3. Bli privatlärare

Om du är duktig inom ett visst ämne, som matematik, historia, fysik eller ett främmande språk, kan du tjäna lite extra pengar genom att hjälpa studenter som kämpar med det.

Du kan undervisa människor fysiskt på plats eller på nätet. Hur mycket du kan tjäna på undervisning beror på din erfarenhet och vad som efterfrågas. För att komma igång är det en bra idé att skapa ett konto på webbplatser som Tutor.com eller Upwork. Du kan också annonsera dina tjänster på nätet eller i lokala skolor.

4. Kör för Uber eller Bolt

Om det är viktigt för dig att arbeta enligt ditt eget schema kanske ska du fundera på att bli förare för Uber eller Bolt. Det är enkelt – du ger människor skjuts från punkt A till punkt B, de betalar via appen och du tjänar enkla pengar. Detta är en verksamhet som pågår dygnet runt så du kan arbeta så mycket (eller lite) som du vill. Om du är en kvällsperson kan du klämma in några timmar efter jobbet eller under en hektisk helg. Om du föredrar att vakna tidigt kan du ta dig an rusningstrafiken på morgonen. Tänk dock på att du måste uppfylla kvalitetskraven och täcka de flesta fordonskostnaderna för att bli förare.

5. Starta ett städföretag

Många hatar att städa och betalar gärna någon annan för att göra det åt dem. Om du är en av de få lyckligt lottade som gillar det kanske kan du göra det till ett trevligt extraknäck. Den här typen av jobb är ett utmärkt val eftersom det inte kräver någon särskild utbildning eller avancerade färdigheter. Städning är ett flexibelt extrajobb eftersom du själv kan bestämma vilka dagar i veckan och vilka tider du vill arbeta. Om du bara har fritid på kvällarna kan du prova att ta kontakt med olika företag och se om de behöver hjälp med att städa sina kontor efter stängningstid.